Generator  octa

Tunelske sušare za voće, povrće i ljekovito bilje

Tunelske sušare namijenjene su za sušenje većih količina robe u odnosu na komorne sušare. Ladice s robom smještene su na kolicima s kotačima, koja se mogu kretati po tračnicama. Sušara ima oblik tunela, sa vratima za ulaz i izlaz kolica na krajevima. Sva kolica koja se nalaze u tunelu sušare periodično se pomiču po tračnicama za dužinu jednih kolica, tako da na jednom kraju tunela izlaze kolica sa osušenom robom, a istovremeno na drugom kraju ulaze kolica sa svježom robom. Iznad tunela s kolicima i robom nalazi se kanal za povrat zraka, u kojem su smješteni ventilator i komora izgaranja s izmjenjivačem topline, gdje se zrak zagrijava. U tunelu s robom zrak struji paralelno sa ladicama na kojima je smještena roba, preuzimajući na sebe vlagu koja izlazi iz robe. Zrak se na taj način zasićuje vlagom, zbog čega se dio zasićenog zraka odvodi iz sušare u okolicu, a na drugom otvoru istovremeno ulazi jednaka količina svježeg zraka iz okolice.
Obzirom da se u tunelskoj sušari nalazi do deset kolica, njih je zbog velike težine nemoguće pomicati ručno. Stoga se za pomicanje kolica koristi mehanizam pokretan elektromotorom, čime se isključuje ljudski rad i olakšava manipuliranje kolicima s robom.
Tunel sušare izrađen je od poliuretanskih izolacijskih panela, obostrano obloženih pocinčanim i obojanim limom. Korištenjem panela toplinski gubici svode se na minimum, što smanjuje utrošak energije i sušenje čini ekonomičnim.
Kolica su izrađena od nehrđajućeg (inox) čelika, kao i ladice, s dnom od nehrđajuće čelične mreže. Time se omogućava zadovoljavanje svih higijenskih standarda, lako čišćenje ladica, te postiže praktično neograničeni vijek trajanja.
Procesom sušenja upravlja se elektronički pomoću mikroprocesora. Na digitalnim displejima prikazana je trenutna temperatura i relativna vlažnost zraka u sušari, te vrijeme preostalo do kraja sušenja.
Izrađuju se s ukupnim površinama ladica od 150 do 300 m2.

Tehničko tehnološke značajke tunelske sušare EUCLID tip TS 250


Tunelska sušara za voće, povrće i ljekovito bilje EUCLID tip TS 250


Tunelska sušara za voće, povrće i ljekovito bilje EUCLID tip TS 250


Tunelska sušara za voće, povrće i ljekovito bilje EUCLID tip TS 250

REFERENCE

1. Tunelska sušara za voće, povrće i ljekovito bilje EUCLID tip TS 250,    
investitor USAID, USA, za PZ "CERINE" Topolje.
2. Tunelska sušara za voće, povrće i ljekovito bilje EUCLID tip TS 250,    
investitor "Biljana" d.d. Maoča, Bosna i Hercegovina.